Media

Mijn baas is gestoord

San Fu Maltha schreef het voorwoord voor het boek 'Mijn baas is gestoord'. In dit boek rijgt auteur Toine Rongen de meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen bij bazen aan elkaar. Behalve het feest van de herkenning neemt hij je mee in specifieke situaties, laat hij ons de heftige emoties die een gestoorde baas oproept beter begrijpen en geeft hij talloze tips en adviezen om concreet je situatie als medewerker/partner van een gestoorde baas te verbeteren. Maltha kent Rongen al vanuit zijn jeugd. Ze bezochten dezelfde school en zijn jeugdvrienden. Rongen geeft inspirerende trainingen en schrijft al jarenlang voor tientallen bladen. Hij is niet in een hokje te stoppen. Hij weigert zich te conformeren aan sociaal gewenst gedrag en laat zich niet meesleuren door de waan van alledag. Om mensen wakker te schudden vertoont hij vaak bewust (prettig) gestoord gedrag. Daarnaast kan hij ook oprecht verwonderd raken door de dingen die hij meemaakt en put hij daaruit een ongebreidelde energie. Dat bewonder ik. Daarbij vormde zijn interview met mij als Zwartboek-producent de bekende druppel. Het was het begin van zijn einde als hoofdredacteur van 'De Baas'. En tegelijk de aanleiding voor dit boek. aldus San Fu Maltha.

Een voorproefje..

Voordat ik mijn eigen bedrijf begon, werkte ik voor verschillende bazen. Een van hen was oprichter/directeur van een reclamebureau met twintig medewerkers. Een supergoeie verkoper, een geweldige inspirator en een voortreffelijk netwerker. Aan de buitenkant klopte alles maar toch liep zijn wereld niet parallel met de realiteit. Uiteindelijk barstte de zeepbel en ging de tent failliet. Ik had ooit een baas die me meteen in het diepe gooide. Ik wist van toeten noch blazen en moest het zelf allemaal maar uitzoeken. Bij mij bleek dat te werken! Geniaal of gestoord?

Kan een goede ondernemer überhaupt wel een normaal mens zijn? Normale mensen hoeven niet zo nodig op te vallen en hebben er geen behoefte aan zich te onderscheiden. Zij lenen zich het liefst voor een vaste job bij een baas. In het uiterste geval managen ze een bedrijf in rustig vaarwater. Maar ondernemer zijn is veel meer dan alleen managen. Ik was jarenlang mede-eigenaar en algemeen directeur van filmdistributiebedrijf A-Film. Ik kocht films in, had de leiding over de verkoop aan tv-zenders en hield me bezig met de algemene zaken en de strategie. Het managen van onze bijna zestig medewerkers liet ik graag over aan mijn zakelijke partner. Maar toen ik mijn aandelen verkocht bleek dat ik toch beter iets meer aandacht aan het managen had kunnen besteden.

Als zelfstandig filmproducent, mijn huidige ondernemerschap, merk ik nu dat eigenlijk geen enkele van mijn beslissingen standaard kan zijn. Ik ontwikkel films die pas twee tot vijf jaar later op de markt komen. Scoor je, zoals de afgelopen jaren met Zwartboek, Oorlogswinter en Alles is Liefde, dan ben je volgens de buitenwacht een genie. Faal je dan ben je gestoord, megalomaan, noem de gangbare kwalificaties maar op. Een ding weet ik zeker. Was de film Zwartboek geflopt dan stond ik nu te boek als een megalomane gek.

Kortom: wanneer je onder gestoord zijn verstaat dat een ondernemer zich niet conform de norm, oftewel de standaard gedraagt, dan klopt dat. Veel succesvolle ondernemers kun je dan ook gestoord noemen. Een ondernemer moet juist 'out of the box' kunnen denken? Het ontwikkelen en implementeren van een idee, het zoeken van een kansrijke plek in de markt, het opstarten en continueren van een bedrijf, het inspireren van medewerkers, het netwerken met (nieuwe) klanten, dat vraagt om niet-alledaagse karaktereigenschappen. Naast een heldere visie moet de ondernemer ook lef, enthousiasme, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen hebben om zijn droom waar te maken. Hij mag niet twijfelen, moet af en toe durven 'bluffen'. Pas als hij in zichzelf gelooft, enthousiasmeert hij anderen en wordt hij geloofd. Gestoord wordt het als ondernemers daarin doorschieten. Als ze zich in een fantasiewereld opsluiten en een gevaar vormen voor hun directe en indirecte omgeving en ze de roep van het snelle geld niet kunnen weerstaan.

San Fu Maltha

17-10-2012