Oorlogswinter - Winter in Wartime
Avontuur
Oorlog

Oorlogswinter - Winter in Wartime

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers.

Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Als een volwassen man moet hij zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn.

Awards
Academy Awards Short List 'Best Foreign Language Film' 2010
International Rome Film Festival 'Best Film'(12+ jury) 2009
Film by the Sea 'PZC Award' 2009
Rembrandt Award 'Best Dutch Actor' 2009
Rembrandt Award 'Best Dutch Actress' 2009
Rembrandt Award 'Best Dutch Feature Film' 2009
Dutch Film Festival 'Golden Film' 2008
Dutch Film Festival 'Double Platina' 2008

Gebaseerd op de gelijknamige klassieker van Jan Terlouw.

Partners:

Dutch Filmfund 
Suppletion Fund 
Flemish Filmfund 
CoBofund 
Eurimages 
VTM Broadcasting 

Website
Oorlogswinter
Stills
Michiel op de fiets Michiel en zijn vader Johan van Beusekom Michiel en de Engelse soldaat Jack Michiel en oom Ben Michiel en Jack